UDRUGA ŽENA VINICA I RAZVOJ TURIZMA

Datum objave: 03. 9. 2015.

gOsmišljen i predstavljen originalni suvenir
Na nedavnome trećem susretu udruga žena na Vinici, na Danu vrganja, predstavljen je i suvenir udruge žena domaćina, sastavljen od dvije drvene posudice za sol i papar, u obliku – vrganja! Jedan je veći a dri manji, i niti na jednomu ne piše za koju namjenu služi, što je donekle i razumljivo. Budući da se sol troši češće i u većim količinama, i vrganj za sol je veći; točnije visok je 9,5, a manji,.za papar – 6,5 centimetara.
Predsjednica Udruge Slavica Stančec razlaže tu misao, zapravo svoju, jer je ona osmislila taj suvenir. ’Vrganji’ oponašaju stanje u prirodi – vjernog su oblika te gljive a budući da u prirodi obično budu u paru (jedan veći, drugi manji) i suvenir je pratio tu logiku. Napravljeni su od prirodnog drveta, bez ikakvih boja i umjetnih primjesa (lak). Izdubljeni su kako bi primili navedene sastojke; otvaraju se na dnu, a na klobuku je pro- bušeno nekoliko otvora za posipanje.

Što se međusobne veličine tiče, ona se može osjetiti pod rukom, pa domaćica niti ne mora pogledati koju gljivu rabi. Slično tome, gljive za sol i papar mogu biti vrlo korisne i goričarima koji i u kmici mogu osjetiti pod rukom koja im gljiva, zapravo začin treba, zaključuje gđa Stančec i dodaje kako su se svi koji su imali prilike vidjeti suvenir, o njemu pohvalno izrazili. U tome pogledu uspostavljena je i kvalitetna suradnja s Turističkom zajednicom Grada Koprivnica, od koje im je, kao i od Županije, obećana pomoć. D. B.